כדאיות השקעה בנדל"ן מול השקעה במניות

נראה כי לאחרונה אנו נתקלים בשאלה הזאת לעיתים קרובות: "איזה אפיק השקעה עדיף, נדל"ן מניב או מניות?" התשובה שלנו היא – עדיף למי? השקעה היא הקצאת הון בהווה לטובת הגדלתו בעתיד. ללא כל ספק, זו הוכחה כדרך היעילה והפשוטה ביותר לצבירת הון רב בזמן קצר. השאלה הגדולה שעליך לשאול את עצמך תחילה היא כמובן: איזה אפיק השקעה יתאים עבורך. שכן כדאיות אפיקי ההשקעה משתנה ממשקיע למשקיע, בהתאם למטרת ההשקעה, תפיסת עולמו וחשוב מכל, יכולתו לספוג הפסד.

השקעה במניות מחייבת ידע וניסיון ויכולה להניב רווח נאה, אולם רמת הסיכון אינה מובטחת והיא עלולה להתגלות כגבוהה ביותר.

חשוב לציין כי מעט מאוד מניות הצליחו להרוויח תשואת יתר על-פני נכס שנרכש, לדוגמא, על שפת הים של פלורידה בשלהי 1980. מצד שני, מעטים הנכסים אשר חוו עליית ערך גדולה ועוצמתית, כשם שחוו מניות כמו מייקרוסופט, אפל, וול-מארט וכו'. אז התשובה רבותי, בדומה לתשובות רבות בחיים, היא שאין תשובה חד משמעית.

ובכל זאת, החלטנו להקל עליכם ולמנות יתרונות וחסרונות של כל אפיק השקעה

 

נדל"ן

השקעה בנדל"ן היא למעשה קניית חזקה בנכס. השקעה בנדל"ן מניב כגון: בנייני משרדים, בנייני מגורים ונכסים מסחריים.

יתרונות ההשקעה בנדל"ן: 

  • ייצור תזרים חיובי לאחר תשלום כלל ההוצאות. הכנסה פסיבית חודשית קבועה מההשקעה שלנו.
  • כשאנו משקיעים בנדל"ן אנו משקיעים בנכס מוחשי. אנו יכולים לראותו ואף לגעת בו. לחלק מהמשקיעים מדובר ביתרון פסיכולוגי גדול.
  • קשה יותר להיות מושא להונאה כאשר רוכשים נדל"ן להשקעה, להבדיל מהשקעה במניות. נכס ניתן לבחון ע"י אנשי מקצוע טרם הרכישה. לבצע בדיקות הסטוריה על בעלי הנכס והתשלומים עליו וכן הלאה.
  • השקעה בנדל"ן מכילה גידור מובנה בפני אינפלציה ובכך נמנע מכספינו להישחק כנגד כוחות השוק.
  • יתרון חוסר הנזילות – על פניו חוסר נזילות נשמע כמו חיסרון כשמדובר בהשקעות. אולם אם ננתח את זה קצת לעומק ונוסיף את הפסיכולוגיה של בני האדם, נאלץ להודות שברוב המקרים כשהכסף נזיל "היד שלנו קלה על ההדק" ואנחנו פועלים מרגש. לדוגמא, אם השקענו בחברה בעת ההנפקה שלה והמניה עלתה ב-10%, הסיכוי שנמשוך את הכסף הוא גדול, אף על פי שכל התחזיות אומרות שהצפי הוא להמשך עליות. זה קורה כי אנחנו חוששים, פועלים מהרגש ונותנים לו מקום גדול יותר מהנתונים בפועל, ויש לנו את היכולת למשוך את הכסף בכל רגע נתון. אבל אז, כשאנחנו רואים שהמניה עלתה ב-150%, אנחנו לא יכולים להתעלם מתחושת הפספוס שסביר שתרדוף אותנו לא מעט זמן, וחוזר חלילה. בנדל"ן לעומת זאת, ברגע שהשקענו, נעשה שימוש בכסף לצרכי ביצוע הפרויקט, כך שאין לנו יכולת למשוך את הכסף שלנו ואנחנו "נאלצים" לחכות בסבלנות עד תום הפרויקט. דווקא כאן, אנחנו זוכים בהרבה יותר שקט נפשי, כי מרגע שהשקענו, במידה והחישובים היו נכונים כמובן, אנחנו פשוט מחכים לרווח או להכנסה המניבה כתלות באופי ההשקעה.

חסרונות השקעה בנדל"ן:

  • השקעה בנדל"ן דורשת התעסקות מתמדת. שוכרים, תיקונים, ביטוחים והרשימה עוד ארוכה.
  • נדל"ן עשוי לעלות לכם כסף כל עוד הנכס עומד ללא שוכר. אתם עדיין צריכים לשלם מיסים, תחזוקה, תשתיות, ביטוח וכו'. זאת אומרת שברגע שהנכס "עומד" ללא דייר למשך תקופה ארוכה יותר מכפי ששוער (ממוצע), אנחנו מתחילים להפסיד כסף ובאין התנהלות נכונה אנו אף עשויים לסיים את השנה עם תזרים שלילי.

 

מניות

כאשר אנו קונים מניות, אנו בעצם קונים נתח יחסי בחברה. מחזיק המניה זכאי לחלקו היחסי בחברה בהתאם לערכה המשתנה כתלות בביצועיה. נאמר כי לחברה מסויימת רשומות 100 מניות והנך מחזיק ב- 5 מניות, ניתן לאמר כי הנך מחזיק ב- 5% מהחברה. זהו הבסיס להבנת השקעה במניות. הדירקטוריון של אותן חברות, אשר נבחר ע"י בעלי מניות בדיוק כמוך בכדי לקבל החלטות ניהוליות, מחליט איזה חלק מהרווח של אותה שנה מושקע בחזרה בפיתוח החברה וכמה יחולק בתור דיבידנד למחזיקי המניות.

יתרונות השקעה במניות: 

  • מידת המעורבות בהשקעה בשוק ההון נקבעת על ידי המשקיע. יש משקיעים האוהבים את התחום וילמדו אותו כך שיוכלו להיות מעורבים בהשקעה ולנהל בעצמם את תיק ההשקעות ויש משקיעים שיעדיפו להשאיר את העבודה למומחים בתחום כגון ברוקרים ובתי השקעות.
  • עשרות שנות מחקר הוכיחו שלמרות כל המשברים הפיננסיים קנייה של מניות מבלי למשוך את הדיבידנד ולהחזיק בהן לתקופה מספיק ארוכה, היא הדרך הנכונה והפשוטה ביותר לצבור הון והרבה.
  • בניגוד לבעלות על עסק שלכם, הבעלות בחלק מסויים בחברה באמצעות אחזקה ישירה במניותיה לא דורש עבודה כלל (לצורך הדיון, נשים בצד את ניתוח והסקת הפוטנציאל החבוי באותה מניה). ישנם כמובן מנהלים בפועל אשר נבחרו ע"י דירקטוריון החברה. אם כן, אתם עשויים להרוויח מעשיית החברה וגדילתה בלא להשקיע מאמץ כלשהו.
  • פיזור הסיכונים הקל והפשוט – עקרון פיזור ההון על פני אפיקים שונים ומגוונים, הוא אשר יוצר גידור טבעי בפני סיכון ויכול להתבטא בקורלציה שלילית בין אפיקים שונים. ניתן להשקיע במניות שונות בעלות אינטרסים שונים או חופפים ובכך לפזר בבטחה את ההון המושקע.

 

חסרונות השקעה במניות:

  • במניות עליכם לסמוך על הנהלת החברה או על המבקרים החיצוניים, אין לכם כלל שליטה על הנעשה בחברה אשר לכם חלק בה.
  • למרות העובדה כי שוק המניות הוכתר באופן בלעדי לאפיק ההשקעה הרווחי ביותר לטווח הארוך, רוב המשקיעים עובדים מתוך הרגש  ונתונים להשפעותיהם של לחצים פסיכולוגיים וכלכליים כאחד. רובנו חסרי משמעת בכל הקשור לעמידה ביעדים ארוכי טווח, אם בכלל יש כאלו. רובנו יהירים מאוד מכיוון שקל מאוד להיות יהיר כשמדובר בהשקעות במניות, הרי ניתן לקנות ולמכור בלחיצת כפתור. אומרים שהזמן הטוב ביותר לקנות מניות הוא עת יציאתם מפוזיציה של אחרון היתומים והאלמנות. אמירה זו מבוססת ומאומתת דיה, ולראיה אנו עוקבים אחר דפוס ברור אשר התרחש בכל המשברים הגדולים בעשורים האחרונים – נוכל להיווכח כי יועצי ההשקעות הגדולים ביותר המליצו להוציא את כספי המשקיעים אחרי שאלו נחתכו בעשרות אחוזים, בדיוק ברגע הנכון ביותר לקנות את אותן המניות. כנראה שגם הטובים ביותר לא יכולים לנטרל את טבע האדם ומכאן החיסרון המובנה בהשקעות בבורסה.
  • מחיר המניות יכול לחוות תנודות קיצוניות בטווח מאוד קצר של זמן. מניה אשר נסחרת סביב 40 ש"ח יכולה להפוך ל- 10 ש"ח או ל-80 ש"ח. אם אתם יודעים מדוע אתם מחזיקים מניה מסויימת של חברה מסויימת אינכם צריכים לדאוג כלל. אתם יכולים תמיד להשתמש בפקודת קניה כאשר הערכתכם היא שהמניה נסחרת מתחת לשוויה האמיתי, או בפקודת מכירה כאשר המצב הוא הפוך. כמו שבנג'מין גרהאם אמר פעם, להתעצבן מכך שמחירן של מניות אינו משקף את ערכן האמיתי זה כמו להתעצבן מדעותיהם של אנשים על אנשים אחרים.

 

על הנייר, זה עשוי להראות כאילו שוק המניות לא זז יותר מדי בעשור השנים האחרונות. זוהי למעשה אשלייה מכיוון שהרישומים מתעלמים מהמאיץ החזק ביותר המוכר למשקיעי לונג- והוא הדיבידנד. אם תשתמשו בדיבידנדים אשר מחלקות אותן חברות/מניות, ותשקיעו בעזרתם בחזרה בחברה, אתם עשויים לחוות את התשואות ביתר שאת, לקבל עוד דיבידנדים, ולהשקיעם בשנית, וחוזר חלילה.

הצטרפו למועדון המשקיעים היוקרתי של B.S.D

CAPITAL GROUP CLUB

השאירו פרטים..

בודק...